Til toppen

Validus Engros AS - en historie gjennom 60 år

Validus Engros AS forvalter i dag en lang og spennende historie med en solid lokal forankring i Mjøndalen.

Bedriftshistorien til det som i dag er en suksessrik engrosbedrift begynte med det lokalt forankrede gründerselskapet T. Stykket Engros AS i 1960. Det den gang lille selskapet, som var eid av Torgeir Stykket og kona Kristin, holdt til i Mjøndalen hvor paret solgte sukkervarer til kiosker og bensinstasjoner. Torgeir Stykket hadde erfaring fra en fast jobb hos et engrosfirma i Drammen som leverte sukkervarer og sydhavsfrukter til byens mange butikker. Eieren av bedriften konsentrerte seg kun om butikkene i byen, og det gjorde at ekteparet Stykket så en mulighet i butikkene som lå utenfor byens grenser. Det var slik gründerselskapet ble til. Stykket beholdt jobben, men begynte å levere lomper, smultringer, kokosboller og leskedrikk til butikker han passerte på vei til og fra sitt daglige arbeid. Både vareutvalget og antall kunder vokste raskt. Kona Kristin tok jobben som sentralbord og regnskapsavdeling. Etter fire år bestemte Stykket seg for å si opp jobben i Drammen og satse fulltid på gründerselskapet.

Hardt arbeid og god timing

1960-tallet ble en periode med jevn vekst, og på 70- og 80-tallet opplevde selskapet en kraftig vekst. Suksessen bygget på hardt arbeid og god timing. Målet var fornøyde kunder – koste hva det koste ville. Da bensinstasjoner også ble kiosker, så Torgeir Stykket flere muligheter. Han ble distributør av Diplom Is. Og da bensinstasjonene etter hvert også ble utsalgssted for pølser- og hamburgere inngikk Stykket et samarbeid med pølseprodusenten Leiv Vidar. Ekteparet så mulighetene i de store linjene i samfunnsutviklingen.

Trengte mer lagerplass til engrosbedriften

T. Stykket omsatte etter hvert sukkervarer for 125 millioner kroner og hadde over 30 ansatte. Bedriften trengte mer plass og i 1994 kjøpte selskapet bygget til Validus Engros i Mjøndalen. Et lokale på hele 3600 kvm. Lokalene de kjøpte var opprinnelig eiet av Nutana Norge – en leverandør av sunne økologiske matvarer. Nutana Norge ble i sin tid solgt til Scan Vita – og byttet da navn til Validus Engros. På denne tiden hadde også sønnen, Terje Stykket, kommet inn i bedriften. Planen var at sjokolade og lakris skulle flytte inn der helsekost skulle flytte ut. Men slik gikk det ikke. I grossistenes verden skjedde det endringer; de store kjedene begynte å ta over. I 1997 solgte Stykket-familien hele virksomheten med sukkervarer til engrosbedriften ASKO. Det skulle vise seg å være starten på noe større – og ikke minst åpne for nye muligheter. 

 


Strukturering av helsekostbransjen

Da Stykket-familien kjøpte Validusbygget i Mjøndalen i 1994, var avtalen at Validus Engros skulle få være i lokalene ut året. Det ga godterigrossisten god innsikt i helsekostbransjen – en bransje som på den tiden var litt ustrukturert med mange små butikker. De så at det her var gode muligheter for å skape bedre struktur og sørge for en mer effektiv vareflyt. Det gikk derfor ikke lang tid før de overtok Validus Engros. Terje Stykket var på denne tiden overbevist om at helsekost var en bransje som i årene fremover ville få en voldsom vekst. Og slik skulle det bli. Det var klart for en total omstrukturering av helsekostbransjen i Norge: De store kjedene var på vei inn også her.

I 1999 var Validus Engros AS med å starte Life-kjeden i Norge, og i 2002 nådde selskapet målet om å bli Norges største handelshus innen helsekost. I dag leverer vi også varer til bandagister, apotek og sykehus.

Dagens situasjon i engrosselskapet

Validus Engros AS har fremdeles kontorlokaler og et lager – på hele 5400 m2 – i Mjøndalen. Selskapet samarbeider både med store kjeder og mindre frittstående butikker. Selskapet har i dag 34 ansatte.

Og nå – akkurat som for over 60 år siden – er målet å gjøre kundene fornøyd og å ta godt vare på de ansatte. Det er også hele tiden fokus på å følge med på ny teknologi som kan innfri dagens stadig høyere krav til effektivitet. 

Historiske begivenheter:

•    1960 – Selskapet T. Stykket AS blir etablert
•    1976 – Nutana Norge etableres av Adventistkirken på Lillehammer for å være leverandør av sunne økologiske matvarer
•    1991 – Nutana Norge selges til Scan Vita og skifter navn til Validus Engros
•    1994 – Familien Stykket kjøper Validus Engros. Selskapet flytter til dagens adresse. Målet er å bli ledende leverandør i helsekostbransjen.
•    1995 – Oppkjøp av selskapet Helsekostgrossisten AS – endrer navn til Validus Engros Helsekostgrossisten AS
•    1999 – Etablerer Life Scandinavia AS som etter kort tid blir landets største helsekostkjede
•    2001 – Kjøper Sentervirke AS (Vitamina) og etablerer eget salg/markedsføringsfirma i Sverige
•    2002 – Når målet om å være Norges største handelshus innen helsekost
•    2005 – Validus Engros Helsekostgrossisten AS endrer navn til Validus Engros AS
•    2014 – Validus Engros selges til Life Europe AB

En bedrift som ser fremover

Daglig leder i Validus Engros AS, Ole Eivind Svendby, har klare tanker for veien videre for Validus Engros.